Kółko kulinarne
Zapraszamy do zapoznania się z krótkimi artykułami, opisującymi zajęcia kółka kulinarnego "Mali Smakosze"!
Zajęcia nr 1
Pierwsze zajęcia kółka kulinarnego „Mali Smakosze” odbyły się 3 października 2013 roku. Dzieci stworzyły na nich regulamin, który będzie obowiązywał przez cały rok. Gotowanie to wspaniała zabawa, ale tylko wtedy, gdy przestrzega się określonych zasad, bezpiecznie korzysta z narzędzi i sprzętu AGD, jest się cierpliwym i starannym.
Dzieci przypomniały sobie również o zasadach savoir vivre. Nikt nie będzie już trzymać łokci na stole, ani wkładać do buzi zbyt dużo jedzenia. Kulturalny przedszkolak zawsze zjada posiłki sztućcami, a nie palcami i nie rozmawia podczas spożywania potraw.
Zajęcia nr 2
17 października 2013 odbyły się pierwsze praktyczne zajęcia kółka kulinarnego „Mali Smakosze”. Na początku czekała wszystkich wielka niespodzianka: otrzymaliśmy piękne białe fartuszki uszyte przez babcię Jasia Car z grupy „Smyków”. Przedszkolaki wyglądają w nich wspaniale!
Tematem zajęć było nakrywanie do stołu i pieczenie ciasteczek. Właśnie ciasteczkami zajęliśmy się na początku. Nasza droga pani Renatka z kuchni przygotowała rano smakowite kruche ciasto. Każdy otrzymał kawałek, który sam rozwałkował i wyciął kształty przy pomocy specjalnych foremek. Potem nastąpiło przyozdabianie ciasteczek cukrem i cynamonem, oraz tworzenie nadziewanych jabłkiem pierożków.
W czasie gdy ciasteczka powędrowały do pieca, dzieci uczyły się jak poprawnie nakryć do stołu – jak ułożyć sztućce, po której stronie ustawia się szklanki.
Gdy pani Ula przyniosła ciasteczka z kuchni, piękny zapach wypełnił całe przedszkole! Wszyscy zajadali wypieki ze smakiem. Oczywiście pierwszych wypieków Małych Smakoszy miały okazję spróbować również wszystkie panie i pan pracujący w naszym „Promyczku” oraz dzieci z grup Smyki, Asy i Zuchy. Pieczenie to niesamowita frajda!
Zajęcia nr 3
Kolejne spotkanie kółka kulinarnego „Mali Smakosze” odbyło się 28 października 2013 roku. Głównym tematem było wykonanie sałatki owocowej. Przygotowywanie potrawy poprzedziła pogadanka na temat zdrowego odżywiania, witamin i ich źródeł. Dzieci wykazały się dużą wiedzą na ten temat i z ochotą przystąpiły do wykonania pysznej sałatki.
Każde dziecko otrzymało fartuszek, bezpieczny nóż oraz miseczkę na owoce. Do wyboru były soczyste pomarańcze, lekko kwaśne grejpfruty, słodkie jabłuszka oraz smakowite banany. Każdy chciał pokroić jak najwięcej owoców, aby jego sałatka była bogata w składniki.
Gdy wszystkie miseczki były już pełne, a na talerzu nie został żaden niepokojony owoc, dzieci przystąpiły do jedzenia. Sałatka okazała się bardzo smaczna - wszystko, co przygotujemy sobie sami smakuje wyśmienicie.
Zajęcia nr 4
14 listopada 2013 roku kółko kulinarne „Mali Smakosze” realizowało na swoich zajęciach temat „Wesołe i zdrowe kanapeczki”. Na początek wszyscy solidnie przygotowali się do pracy: dzieci przy pomocy pani założyły fartuchy, każdy wybrał sobie miejsce do działania, odbyła się krótka pogadanka na temat bezpieczeństwa i higieny przy wykonywaniu tego typu czynności.
Gdy wszyscy byliśmy już gotowi, rozpoczęło się przygotowywanie kanapek. Jaka to była frajda! Można było wybierać spośród dostępnych produktów: serków topionych
o różnych smakach, sera żółtego, pysznej wędlinki, pomidorów, ogórków, szczypiorku, rzodkiewki i sałaty. Niektórzy zadowolili się tylko chlebem z masełkiem, ale w takim towarzystwie nawet taka kanapka pysznie smakowała.
Nasze dzieła były nie tylko smaczne, ale także piękne. Niektóre miały oczy, inne wąsy, a jeszcze inne uśmiechały się do nas z talerza. Wspaniała atmosfera, jaka panowała na zajęciach udzielała się wszystkim.
Zajęcia nr 5
Ostatnie listopadowe zajęcia kółka kulinarnego przypadły na dzień 28 listopada. Ponieważ następnego dnia miała się odbyć w przedszkolu uroczystość andrzejkowa Mali Smakosze postanowili przygotować coś, co dodatkowo osłodzi zabawę –wafelki z masą krówkową.
Każdy otrzymał kawałki wafli, nożyki i oczywiście masę krówkową, którą przygotowała wcześniej pani Ula. Zabawa przy przygotowywaniu tych słodkości była wspaniała! Każdy myślał tylko o tym, kiedy będzie można zjeść te pyszności. Ale na to trzeba było poczekać do następnego dnia.
W piątek 30 listopada, każda grupa mogła spróbować naszych pyszności. Zabawa andrzejkowa była wspaniała, a nasze wafelki okazały się prawdziwym hitem!
Zajęcia nr 6
Wszyscy uczestnicy kółka kulinarnego „Mali Smakosze” na spotkaniu, które odbyło się 12 grudnia 2013 roku, mieli szansę na …. dekorowanie pierniczków! Pierniczki zrobiły rano pani Ula i pani Renata, a my mogliśmy na popołudniowych zajęciach zająć się ozdabianiem. Każdy tworzył niepowtarzalne wzory – były uśmiechnięte gwiazdeczki, choinki z kolorowymi łańcuchami, piernikowe ludki ze śmiesznymi guzikami i wiele, wiele innych. Wyobraźnia tego dnia działała u nas na największych obrotach, a smak ciasteczek sprawił, że poczuliśmy atmosferę Świąt.
W związku z tym, że tym, co dobre należy się dzielić, naszymi wypiekami podzieliliśmy się ze wszystkimi pracownikami przedszkola, dziećmi, a także rodzicami, którzy przyszli po swoje pociechy. Każdy był uśmiechnięty po skosztowaniu tych smakołyków, co sprawia, że nasze serca bardzo się radują! !
Zajęcia nr 7
Uczestnicy kółka kulinarnego „Mali Smakosze” swoje pierwsze spotkanie w 2014 roku odbyli we czwartek – 2 stycznia. Po krótkiej przerwie świątecznej wszyscy z radością wróciliśmy do przedszkola i z ochotą przystąpiliśmy do nowych zadań, jakie przed nami stoją. Aby nasze brzuchy mogły odpocząć po smakołykach, jakie jedliśmy podczas świąt Bożego Narodzenia, na zajęciach robiliśmy coś, co z jedzeniem ma niewiele wspólnego. Zajęliśmy się dekoracją stołu, a dokładniej dekoracyjnym składaniem serwetek.
W związku z tym, że wielkimi krokami zbliża się Dzień Babci oraz Dzień Dziadka, a także Walentynki, pani Ula pokazała nam w jaki sposób złożyć serwetkę, aby stworzyć serce. Na początku wydawało się, że nasze małe ręce nie poradzą sobie z takim zadaniem, jednak okazało się, że to nic trudnego! Stworzyliśmy bardzo piękne serwetki, z których jesteśmy dumni.
Zajęcia nr 8
Kuchnia naszego kraju jest niezwykle bogata w znakomite przepisy. Kończący się karnawał i zbliżający wielkimi krokami Tłusty Czwartek skłoniły nas do zagłębienia się w tajniki naszych rodzimych specjałów. Aby dowiedzieć się jak najwięcej na temat interesującego nas zagadnienia wybraliśmy się 27 lutego 2014 roku z naszym kółkiem kulinarnym „Mali Smakosze” na wizytę u specjalistki w tej dziedzinie – do naszej przedszkolnej kucharki pani Stasi.
Dzięki uprzejmości pani kucharki mogliśmy zajrzeć nawet w najdziwniejsze kąciki kuchni – odwiedziliśmy pełną zapasów spiżarnię, zajrzeliśmy do pomieszczenia, gdzie przygotowywane są posiłki, sprawdziliśmy nawet zawartość szafek. Największe zdziwienie wzbudziły w nas rozmiary garnków, w których panie gotują potrawy. Pani Stasia odpowiedziała na wiele naszych pytań – dzięki niej dowiedzieliśmy się nieco o kuchni polskiej i jej specjałach. Mieliśmy również okazję spróbowania pysznych faworków.
Serdecznie dziękujemy pani Stasi za miłe przyjęcie i obiecujemy, że będziemy zjadać wszystkie przygotowane przez nią posiłki, a nawet będziemy prosić o dokładki!
Zajęcia nr 9
Mali Smakosze niecierpliwie oczekiwali na pierwsze marcowe zajęcia kółka kulinarnego. Pani Ula obiecała im, że wszyscy upieką wtedy pyszne czekoladowe babeczki! Tak też się stało.
Dzieci ochoczo zabrały się do pracy. Najpierw wszyscy ustalili co będzie potrzebne do upieczenia babeczek. Pani Ul powiedziała, że przygotowane produkty należy podzielić na składniki na „suche” oraz „mokre” i umieścić je w oddzielnych miskach. Następnie każdy mieszał ile sił w małych rękach tak, aby produkty w obu naczyniach połączyły się. Kolejnym krokiem było dodanie „mokrych” składników do „suchych” i wymieszanie ich, ale tylko do połączenia zawartości obu naczyń. Gdy smakowicie pachnąca masa była gotowa dzieci dodały do niej pokruszoną czekoladę, a następnie napełniały słodką zawartością foremki do babeczek.
I tu nastąpił najgorszy etap – oczekiwanie, aż babeczki się upieką! Na szczęście potrzebowały tylko 15 minut i po chwili mogliśmy się delektować wspaniałym smakiem. Oczywiście nie zapomnieliśmy o paniach pracujących w przedszkolu i innych dzieciach. Każdy miał 13 marca 2014 roku małą czekoladową przyjemność.
Zajęcia nr 10
Pani Ula ostatnio bardzo nas wszystkich zaskoczyła, bowiem kółko kulinarne, które zawsze spotyka się we czwartek, tym razem miało zajęcia we środę 19 marca 2014 roku. Okazało się, że czeka nas niezwykle ważne zadanie – przygotowanie poczęstunku dla gości, którzy pojawią się w przedszkolu w związku z Dniami Otwartymi. Zadanie wielce nas ucieszyło, bo lubimy sprawiać radość innym smakoszom dużym i małym, poza tym uwielbiamy wspólne gotowanie.
Tym razem na zajęciach przygotowaliśmy coś, co wszystkie dzieci uwielbiają – kuleczki czekoladowe! Przepis jest bardzo prosty – wystarczą herbatniki, masło, kakao i jajka, troszkę pracy, a efekt zadowoli każdego. Zabawy było przy przygotowywaniu tych pyszności co niemiara, bo ręce kleiły się od masy, a w brzuchach burczało od wspaniałego zapachu. Niestety z próbowaniem kulek trzeba było nieco poczekać, bo muszą one kilka godzin spędzić w lodówce.
Nasz stoliczek podczas Dni Otwartych kusił pysznymi kuleczkami czekoladowymi. Każdy, kto miał możliwość spróbowania ich mówił, że są niezwykle smaczne. Przyznamy się, że przepis mamy od naszej niezastąpionej pani Renatki z kuchni. Dziękujemy jej serdecznie i mamy nadzieję, że jeszcze niejeden taki smaczny przepis nam podsunie.
Zajęcia nr 11
Wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc, dlatego my - Mali Smakosze na zajęciach, które odbyły się 10 kwietnia 2014 roku, przygotowaliśmy smaczne ciasteczka – owieczki.
Na początku nie wiedzieliśmy zupełnie co pani Ula dla nas przygotowała – na stole pojawiły się biszkopty, pianki, czekoladowe jajka, a także zagadkowa biała masa (myśleliśmy, że to budyń, a to była po prostu biała czekolada!). Okazało się, że będziemy przygotowywać owieczki! Ochoczo zabraliśmy się do pracy.
Na początku każdy wziął jednego biszkopcika i wysmarował go białą czekoladą. Następnie należało poukładać pianki ten sposób, aby ułożyły się w piękne owcze futro. Na koniec wystarczyło osadzić głowę z czekoladowego jajeczka i dorysować oczy z czekolady. Niektóre baranki przypominały kwiatki i nieco się odklejały, ale smakowały wybornie! Czekamy z niecierpliwością na następne zajęcia!
Zajęcia nr 12 i 13
W ubiegły czwartek – 8 maja 2014 roku kółko kulinarne Mali Smakosze miało aż dwa spotkania, związane z koniecznością odrobienia zaległości ;) Podczas tych zajęć wspólnie z panią Ulą zrealizowaliśmy temat śniadaniowy i deserowy. Oba bardzo smaczne.
Na początek zajęliśmy się oczywiście tematem śniadaniowym. Już Smyki wiedzą, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia - wiele zależy od niego, np. to, jak będziemy funkcjonować aż do wieczora. My postanowiliśmy przygotować smaczne pasty, które może jeść ze smakiem cała rodzina. Podczas zajęć każdy miał własny przydział prac: niektóre dzieci kroiły białko, inne rozdrabniały żółtko, jeszcze inne kroiły szczypiorek i rzodkiewkę. Następnie wszystkie składniki połączyliśmy ze sobą, dodając niewielką ilość majonezu. Na koniec troszkę przypraw i już można było smarować ulubione pieczywo. Okazało się, że nasze kanapeczki wyszły wyśmienite! Każdy zajadał się nimi ze smakiem.
Gdy „śniadanie” zostało zjedzone przyszedł czas na deser! Jakie smakołyki można podawać na patyczku? Oczywiście owoce! Pani Ula przygotowała dla nas czekoladowe fondue, które było wspaniałym uwieńczeniem naszego spotkania.
Zajęcia nr 14
Wielkimi krokami zbliża się Dzień Mamy, a także Dzień Taty. Nasze przedszkolaki uczczą te święta specjalnie przygotowaną akademią, jednak uczestnicy kółka kulinarnego „Mali Smakosze” postanowili pójść o krok dalej i nauczyć się tego, jak przygotować szybką i smaczną niespodziankę dla rodziców, która nie wymaga wielu trudnych zabiegów. Zdążyliśmy z tą nauką, gdyż zajęcia odbyły się 22 maja 2014 roku.
Postanowiliśmy przygotować smakowite szaszłyki na uroczyste śniadanie. Szaszłyki – które można zrobić dosłownie ze wszystkiego, ze składników, które lubią nasi rodzice. My postanowiliśmy przyrządzić te pyszności z pomidorków koktajlowych, kabanosów, ogórków i sera. Każdy mógł wybrać dowolne połączenie smakowe, gdyż sadników było pod dostatkiem.
Szaszłyki okazały się bardzo dobrym pomysłem. Powstają one w mgnieniu oka, a efekt cieszy nie tylko małych, ale i dużych. Jak zwykle naszymi specjałami poczęstowaliśmy dzieci i pracowników Przedszkola Niepublicznego „Promyczek” i (nie chcemy się chwalić), ale usłyszeliśmy wiele miłych słów na temat naszych kulinarnych dzieł sztuki. Mamy nadzieję, że naszym rodzicom również będą smakować!
https://www.promyczek-tarnow.edu.pl/old/index.php/galeria/17-kolko-kulinarne#sigProGalleriab8a75ef09b